Lad ikke din telefon ligge ved siden af sengen

Er du nogensinde faldet i søvn, mens du forsøgte at få det sidste ud af dit Instagram feed, eller blot lagt telefonen med vilje ved siden af sengen, inden du […]

22. november 2016 // ScandiSleep // No Comments // Posted in Ikke kategoriseret

Er du nogensinde faldet i søvn, mens du forsøgte at få det sidste ud af dit Instagram feed, eller blot lagt telefonen med vilje ved siden af sengen, inden du gik i seng? Dette er du ikke alene om, og 44% af alle mobiltelefonejere, har ladet deres telefon ligge ved siden af sengen (kilde). Ofte med begrundelsen, at hvis der nu skete noget vigtigt imens man sov, så ville man ikke undgå det.

Men det kan faktisk være farligt for dit helbred, at sove med telefonen ved siden af din seng. I denne artikel, kommer vi ind på tre grunde til, at du skal ligge din telefon væk fra sengen.

sove

Du holder dig vågen

Mobiltelefoner (og tablets, fjernsyn og andre gadgets med LED-skærme) afgiver hvad der er kendt som blåt lys. Undersøgelser tyder på at dette, kan hæmme produktionen af søvndyssende hormon, kendt som melatonin, og forstyrre vores døgnrytme. Dette kan muligvis skyldes, at blåt lys er tilsvarende dagslys. Dette kan gøre således, at vores kroppe tror det er dagstimerne. Herudover skal det også tilføjes at der er skadeligt, at du eksempelvis bliver vækket af en SMS-besked – som for resten kan fejre 24 år her i 2016 – hvilket, grundet den pludselig opvågning, kan gøre det svært at sove igen.

Løsningen er, at planlægge hvornår du skal sove, og slukke telefonen (og andet elektronik som f.eks. tablet og computer) to timer før sengetid, og ligge disse i et andet rum, end det du sover i.

Du kan sætte ild til din seng

Selvom det virker som en uvirkelig situation, så er der mange tilfælde med hvor smartphones har sat ild til puder, dyner eller senge. Dette sker ofte fordi, at der sker en kortslutningen i batteriet, eller i opladeren som er tilsluttet til vægen. En kortslutningen i en defekt lader, kan også hurtigt skabe en række problemer med brand- og røgfare.

Den sundhedsmæssige risiko

Der har ikke været nogen forskning, der beviser brugen af mobiltelefon forårsager kræft; faktisk er undersøgelser vedr. sundhedsrisiko ved brugen af mobiltelefon, ikke særlig god. Man er dog enig om, at mobiltelefoner afgiver røntgenstråler og mikrobølger, som vi f.eks. også oplever der fra mikrobølgeovnen i hjemmet – men hvorvidt er nok til at opsætte en sundhedsrisiko vides ikke. I 2011 advarede man imod, at der kunne være en kræftfremkaldende effekt ved brugen af mobiltelefoner, især hvis der var tale om børn.

Men selvom der ikke har været studier, som korrekt bekræfter eller afkræfter de sindsmæssige risikoer, vil det være nemt at minimere disse, ved blot at ligge telefonen væk fra sengen om natten. På denne måde, fjerne du nemt 7-8 timers udsættelse fra telefonen.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a Reply